петак, 28. март 2014.

Еколошки календар

9.мај-СВЕТСКИ ДАН ПТИЦА СЕЛИЦА

Сваког другог викенда у мају, од 2006. године обележава се Светски дан птица селица (World Migratory Bird Day). Овај се дан обележава у сврху подизања свести шире јавности о потреби заштите птица селица и њихових станишта. Иницијативу за обележавање овог дана покренута је под покровитељством Споразума о заштити афричко-евроазијских миграторних птица мочварица (АЕВА) и Конвенције о заштити миграторних врста дивљих животиња (Боннска конвенција).

Широм света се организују различита дешавања попут фестивала,радионица и излета са темом посматрања птица.

Сеобу птица обично повезујемо са лакоћом и слободом. Ипак, проблеми са којима се сусрећу птице на својим дугим селидбеним путевима су све само не лаган. Осим природних препрека и лоших временских (не) прилика птице се на свом путу суочавају ис препрекама које им ствара човек.

Ротирајуће елисе ветроелектрана, жице далековода, високе антене, птицама невидљиве велике стаклене површине и високе зграде сваке године убијају и преусмеравају велики број птица са њихових уобичајених селидбених путева. Постоје начини како се могу избећи негативни утицаји инфраструктуре на птице и они би се морали примењивати.


22.април-ДАН ЗЕМЉЕ

Дан Земље је назив за два различита празника које у пролеће сваке године обележавају становници северне хемисфере. Оба празника имају за циљ да повећају свест људи о угрожености животне средине, као и да се за њих ангажује што шира јавност.
Нека буду само мирни и весели Дани Земље у будућности за наш лепи васионски брод Земља који наставља да се окреће и кружи у хладној васиони са његовим топлим и ломљивим товаром ведрог живота. --Секретар Уједињених нација У Тант 21. март 1971.

Еквиноксни Дан Земље

У многим земљама се еквиноксни Дан Земље слави почетком пролећа на северној хемисфери. У том моменту је дужина дана и ноћи изједначена. На јужном полу почиње шестомесечни мрак, док на северном полу почиње шестомесечни дан. Једнакост разлика је симбол Дана Земље, када се разлике заборављују и природа почиње да се обнавља.
Овај годишњи догађај обележава почетак Дана Земље који се традиционално започиње звоњењем звона. Дан Земље је створен да људе подсећа на одговорност за планету на којој живе. Уједињене нације славе Дан Земље сваке године 21. марта. Дана 26. фебруара 1971. генерални секретар Уједињених нација је потписао декларацију и у времену еквинокса зазвонио Звоно Мира у седишту Уједињених нација у Њујорку.
Џон Маконел је као први увео идеју глобалног празника зван Дан Земље при Унесковој конференцији за животну средину 1969. Исте године је дизајнирао заставу Земље. Први Дан Земље је прогласио је 21. марта 1970. градоначелник Сан Франциска Џозеф Алиото. У Тант је подржавао идеју и иницијативу Џона Маконела. Секретар Уједињених нација Валдхајм је наставио том традицијом. Године 1975. амерички конгрес и председник Форд проглашавају Дан Земље на дан мартовског еквинокса.

Дан Земље 22. април

Јануара 1970. амерички сенатор и еколошки активиста Гејлорд Нелсон одлучује да се национална обука о животној средини зове Дан Земље и да се одржава 22. априла. У доба политичког активизма и студентских протеста Дан Земље привлачи многе репортере који о томе извештавају. Сенатор Нелсон препушта организацију студентима и одабира Дениса Хајеса за координатора.
Многи грађани се прикључују и Дан Земље као празник постаје веома успешан у Сједињеним Америчким Државама. Уз то сенатор Нелсон следеће године проглашава трећу недељу у априлу као „Недељу Земље“, која постаје национални догађај. У сенци Дана Земље 1971. Амерички конгрес усваја већину закона за заштиту животне средине.


Irie

Sex, Blood, and a Chocolate Overdose.
22.март-СВЕТСКИ ДАН ВОДА

Светски дан вода се обележава у целом свету сваке године, 22. марта, као средство фокусирања пажње на значај слатководних ресурса и залагање за њиховим одрживим управљањем. Овај међународни дан препоручен је 1992. год. на Конференцији Уједињених нација о животној средини и развоју (УНЦЕД), а Генерална скупштина Уједињених нација је именовала 22. март 1993. године као први светски дан вода.Овим даном Уједињене нације желе да подсете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света. Такође од 2005. до 2015. се обележава деценија вода тако да Светски дан вода има посебан значај током ових година.


Будите и Ви део Уницефовог ''ТАP PROJECT''-a

UNICEF TAP PROJECT је национална кампања која обезбеђује чисту воду и адекватну канализацију деци широм света .

Са само 5$,UNICEF може да обезбеди једном детету чисту пијаћу воду за 200 дана.
Ево како Ви можете помоћи:

Уницефов Тап пројекат вас позива да будете без телефона 10минута како бисте помогли деци којој је потребна чиста пијаћа вода.Ваше укупно време које проведете без телефона ће помоћи UNICEF-y да обезбеди чисту воду И канализације за децу у невољи широм света.
Ево шта је потребно да урадите:
1.Посетите хттп://тап.уницефуса.орг/ на Вашем телефону.
2.Започните изазов одмах,да видите колико дуго можете да издржите без свог смартфона.
3.Донирајте како би пружили још више чисте воде за децу.Само 1$ може да обезбеди 40 дана чисте воде.
1 коментар: